Katonas Jozsef üzente 6 éve

Belső hőszigetelés!
A mai korszerű szigetelőanyagokkal a beltéri szigetelés nagy biztonsággal kivitelezhető. Nem jelenik meg a szigetelőlapok (Depron XPS) alatt a penész, és nagymértékben csökkenti a hideg falon távozó hőt. A falak szerkezetében sem tesz kárt. Tévhit ugyanis, hogy az a pár milliméteres (6, 9, 12mm) szigetelőlap miatt rongálódik, vagy megfagy a fal.
Az egyszerűséghez jellemzően kedvező megtérülés és ár párosul. Egy 6 mm-es vastagságú XPS tábla hőértéke 12 cm-es téglafalnak felel meg.

Áfás ár!
3mm vastag = 40m²/csomag = 44.000Ft szállítással!
6mm vastag = 20m²/csomag = 30.000Ft szállítással!
9mm vastag = 20m²/csomag = 40.000Ft szállítással!
12mm vastag = 10m²/csomag = 26.000Ft szállítással!
Csak csomagonként rendelhető!

A cég közvetlen gyártói képviselet, így a legjobb áron szerezheti be tőlünk! Érdeklődés: 06-70-550-8452
http://www.depron.hu/

Válasz

Dorogi László üzente 7 éve

Vissza kellett ide térnem, mert találkoztam egy forgalmazó cég eladójával aki büszkén mesélte, hogy kivül nikecell, belül gipszkarton mögé üveggyapot került!
Utóbbi durván kínos, mert 1-2 közötti páradiffúzióval a lakás vízpára bejut a falba,, szerencséje, hogyha a külső nikecell jobb hőszigetelő, mint belül, akkor talán van esély, hogy nem csapódik le a vízpára, és nem penészedik a belső ELKÉPESZTŐEN ELHIBÁZOTT HŐSZIGETELÉS MIATT.
Kívülre kicsi páradiffúziós ellenállás a jobb, belül az elérhető legjobbat (60-végtelen) érdemes tenni, hogy a falakba ne jusson vízpára.
Plusz kivül legalább 2x erősebb hőszigetelés legyen, mint belül. Ha kívül hibátlan a hőszigetelés, akkor belül értelmetlen a plusz hőtorlasz felvitele a falakra!
Azaz csak a külső hibák elfedésére, és lehetőleg a hideg sarkok vízpára záró belső szigetelése okos megoldás.
Végül ahol kívül képtelenség most hőszigetelni, akkor belül a megcélozható külső jövőbeli hőtorlasz vastagság felét illik csak a falakra + menyezetre + alsó hőszigetelésre felvinni.
Hoppá alsónál párazáró fólia + lépésálló 7,5 cm + bevasalt járólap beton 5cm, és efelett padlófűtés + pl. laminált lemez sorrend célszerű egy passziv hűáz szintű külső hőszigetelés (hőtorlasz mert hőt elszigetelni nem lehet) szándéka esetén. Ezt az EU elvárja felújításoknál is 2019-től!
Üdv.

Válasz

Dorogi László üzente 8 éve

https://www.facebook.com/KontaktBau/posts/696861147125208
Megjegyzem, a netadcklikk.co beépült vicc nem általam került be, szerintem csalók meghackelték az oldalt!

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

eGY IDÉZET MÉG:
"""Páravédelem
A Multipor ásványi hőszigetelő lap 100%-ában homogén anyag, jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Így gondoskodnak a természetes, a hőmérséklet és a páratartalom kiegyensúlyozott beltéri klímáról. Páraáteresztő."""
MEGJEGYZEM, EGY PÁRA-ÁTERESZTÉS A FALAK RONCSOLÁSÁHOZ VEZET, HA A BELSŐ HŐSZIGETELŐN KERESZTÜL A PÁRA A HIDEG KÜLSŐ FALAKBA JUT. OTT PENÉSZEDÉS ÉS VÍZ KIFAGYÁS MIATT FALRONCSOLÓDÁS KELETKEZIK!
CSAK EZT A SZÖVEGÍRÓ
A MULTIPOR CÉGNÉL NEM TUDJA!

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

Néha megdöbbenek amikor belülre páraáteresztő terméket ajánlanak,
PUSZTÁN A PÁRA ÁTERESZTÉS MIATT BELSŐ HŐSZIGETELÉSRE KIZÁRÓLAG TÖKÉLETES PÁRATZÁRÓ RÉTEGGEL LEHET ALKALMAZNI:
"""A Multipor hőszigetelő lapok ásványi szerkezetének és kapilláraktív tulajdonságának köszönhetően
??? belső oldali hőszigetelésként is alkalmazható párazáró réteg beépítése nélkül. ???
Alkalmas megoldást nyújt továbbá alulról hűlő födémszerkezetek (mélygarázsok, pincék, átjárók) valamint homlokzati falak külső oldali hőszigetlésére egyaránt.

Multipor hőszigetelő rendszer előnyei:

Hőszigetelés: A Multipor hőszigetelő lapok kiváló hőszigetelő tulajdonságúak. Ennek alapja a különleges anyagszerkezete. A millió apró pórusba zárt levegő – mely természeténél fogva kiváló hőszigetelő – biztosítja az építőanyag kiemelkedő hőszigetelő képességét.
Tűzvédelem: Multipor tisztán ásványi eredetű, ezért nem éghető, tűzállósági osztályba való besorolása A1 (nem éghető).
???Páraáteresztő: A hőszigetelő lap a kiváló hőszigetelés mellett az ásványi építőanyagok jó páraáteresztő képességével bír, és így gondoskodik a természetes, a hőmérséklet és a páratartalom szempontjából kiegyensúlyozott beltéri klímáról.???
Stabil és alaktartó: Az ásványi kristályszerkezetből adódóan stabil és alaktartó, így sokrétű felhasználást tesz lehetővé.
Impregnált: A hőszigetelő lap vízfelvételének korlátozása érdekében az alapanyagokhoz speciális összetevőket kevernek, továbbá a kész termék felülete vízlepergető impregnálást kap.
Hangelnyelő: A Multipor lapok alacsony testsűrűsége és nagy pórustartalma miatt a keletkező zajok egy részét csillapítja.
Megmunkálhatóság: A Multipor lapok könnyen, gyorsan megmunkálhatóak, ezáltal a felhasználás során szükséges vágások egyedi alakítások könnyen kivitelezhetőek.
Környezetbarát: A természetes alapanyagok,(mész, homok, cement, és víz) az alacsony előállítási energiaszükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. A Multipor anyagszerkezetét egy természetes kalcium-hidroszilikát, az ásványi Tobermorit alkotja, melynek köszönhetően rendkívül hosszú élettartamú építőanyag.
Kártevőálló: Az ásványi anyagtulajdonságából adódóan ellenáll a hőszigeteléseket megtámadó kártevőknek. A külső homlokzati hőszigetelést a madarak nem csípkedik ki, a bogarak és rágcsálók pedig nem költöznek bele."""
SZERINTEM ELKÉPESZTŐ A DURVA HOZZÁ NEM ÉRTÉS!

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

Hősugárzás TÉVEDTEM A HŐLÉPCSŐ 4. HATVÁNYÁVAL SUGÁROZ:

Φ = σ A T4
A
- a sugárzásnak kitett felület [m2]
σ - Stefan-Boltzmann féle állandó 5,67 10-8 [J/m2 K4]
T - hőmérséklet [K]
Bocsi, 100 fokos hőtükör felületi hőlépcsőnél 10 a 8.-on a lesugárzás mértéke,
2 C foknál 2 a negyediken azaz 32, azaz 3 milliomodrésznyi a napsütéshez képest,
azaz 1kW/m2 helyett 0,3 ezred W/m2, ez 100m2-re nézve 30milliWatt, nevetségesen kevés! A fűtőteljesítmény 1-5kW-jához képest!

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

Amit tavaly nem tudtam megtalálni, hogy
tűzvédelmi szempontból mit ragaszthatnék a menyezetre (a magasabb menyezeti hőfok miatt gyorsabban száradnak a ruhák pl. és több meleg marad a lakásban), azt minap megbeszéltem a Knauf Inzulation területi szakértőjével:
Álmenyezetes gipszkarton főlé akár üveggyapot, akár közetgyapot paplan is jó, de helyhiány esetében (nálam ez állt elő 5cm),
a Nobasil FKD-S KEMÉNY TÁBLA A MEGOLDÁS, DE KÖZETGYAPOT RAGASZTÓVAL FELRAGASZTVA, ÉS ALATTA UGYANEZZEL ÜVEGHÁLÓS RAGASZTÁSSAL LEZÁRVA.
Amennyiben valaki olcsóbb már félkemény paplan szerűt, vagy üveggyapot táblát választana, akkor az alábbi jöhet szóba:
Menyezetre üveghálón keresztülszúrt rövid műanyag dübeleket kell felragasztani akár EPS táblához való ragasztóval, a 20-25cm-enként lefelé kiálló dübel csapokra feltüzdelhető a paplan-szerű tábla, ha ennek megkötött már a ragasztója. Alája üveghálót tartó dübeltárcsa kell legyen felcsavarozva, pl. rövid, és kellően vastag pozdorja csavarral, majd ezt lehet akár EPS ragasztóval dryvit rétegként lezárni, hogy utána glettelni és festeni lehessen!
Na ez nekem nem állt össze tavaly, viszont
van egy gond ezekkel:
A PÁRADIFFÚZIÓRA CSAK A DRYVIT ALSÓ RÉTEG AD FÉKEZŐ HATÁST, HA
TELJES PÁRAMOZGÁST MEGAKADÁLYOZÓ ZÁRÁST AKARUNK
BELSŐ HŐSZIGETELÉSKOR SZÜKSÉGES,
AKKOR ALUFÓLIA VAGY ÖNTAPADÓS MŰANYAG TAPÉTA KELL ALÁ TELJESEN ZÁRÓ ÁTFEDÉSSEL. Előbbinél az aláhúzandó üveghálós felragasztózáskor lehet az alufóliát fesimítani, kötés után az alá újabb üveghálós ragasztós réteg nszükséges, és csak azután a glettelés + festés. Ekkor falra is felvihető ugyanez.
A műanyag teljes párazárást adó tapéta lehet azonnali felület kiképzés teljesen mosható kivitelként. Ha idegesítően fényes lenne a fal, akkor tapadó-HÍD nevű folyadékkal kell lekenni, ha az ráköt a műanyag tapétára, azután felvihető hagyományos tapéta, vagy folyékony fűrészporos hatású tapéta is rákenhető, később utóbbi átfesthető.
A pára-KISZELLŐZÉST kell
pl. automatizálható módon megoldani párafüggő szellőztető nyílásokkal, fürdőben pl. kapcsolós ventillátoros kiszellőztető lyukpárossal alul és felül a külső falon. Ilyenek már kaphatók.

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

Hőtükör festékek, NANO-TECHNIKAI TRÜKK, MIÉRT KEZDIK MÁSKÉNT NEVEZNI?
Na szóval ezeknél én magyaráztam el NEKIK KEZDETBEN az akkori Újpesti telepükön, miként működik, és miként nem a hőtükör festék, ami
nem hőszigetelhet semmit sem! (Hőtükör jellegű csak.)
sZÓVAL 3 FÉLE HŐTRANSZPORT LÉTEZIK: 1. SUGÁRZÁS, 2. KONTAKT HŐÁTADÁS, 3. HŐSZÁLLÍTÁS
EBBŐL AZ 1.) MŰKÖDIK a 2.)-3.) ELLENTÉTES HATÁSÚ
Most belenézve a hablatyba, azonnal
kiugrott nekem, hogy 50% kerámia gömb és 50% szilikon ragasztó, ami
víz-lepergető, de pára-áteresztő és még ezt sem tudják jól leírni!
Ebből az következik, hogy a hővezetést a szilikon gumi kötőanyag jellemzi,
a kerámia gömbök miatt kicsit jobb. DE ráadásul
pára áteresztőt a beltéren tilos felvinni a falakra, ha az hőszigetelő lenne!
A HŐTÜKÖR HATÁST a napsütötte, vagy fűtőtestnél a forró oldalon:
KERÁMIA GÖMB FORRÓ OLDALÁN a TÚL-HEVÜLÉSE ÉS LÉGTÉRBE vissza KISUGÁRZÁSA OKOZZA
eközben az ÁRNYÉKOS festék OLDALON A KERÁMIA ALIG MELEGSZIK,
DE a szilikon ragasztó befelé is viszi a meleget! Korábban 97% hőtükrözést mondtak, azóta olvastam 80%-ot, de ÉRDEKES módon most azt ÍRJÁK, hogy
a HŐSUGÁRZÁS FELÉT, vagy többet visszaverik a kerámia gömbök..
DE MÁR NEM 97%-OT, NEM 80%-OT ÍRNAK!
TEHÁT az ÉN eredeti meglátásom az újpesti megjelenésükkor (47500Ft/12,5 liter árral/40m2 egyszeri lefestésével) hibátlanul bejött!
TOVÁBBÁ: N E M HŐSZIGETELŐ FESTÉK épp a szilikon jó ragasztó képessége és
sajnos létező hővezető képessége miatt!
Ezért a beltéri hőtükör festék = MAJDNEM SEMMI UGYANIS= 20-30C foknál
a VISSZA-SUGÁRZÁS pl. 19-29 C fokról max 10 C fok hőlépcsővel
MINIMÁLIS, MERT A NAP KÉPES 1,4kW/m2 ENERGIÁT RÁVETÍTENI 150C fokig is hevítve a gömböcöket,
DE a szobai hideg falakon nem,
CSAK A RADIÁTOR-PARAPET KONVEKTOR MÖGÖTT LÉP FEL TÖBBLET HŐSUGÁRZÁS!!! Akár 1kW/m2 is, nem véletlenül ide alufólizált hőtükör falborítást ajánlanak parapet konvektornál tűzállót.
NORMÁL SZOBAFALON NEM létezhet kerámia gömb túlhevülés!
Megjegyzem
senki sem ajánlja, hogy alufólia hőtükört tegyenek a falakra!
A festék szilikon ragasztója viszont hővezető, és
a hideg falról hideget visz a légtérbe kontakt és konvekciós hőtraszport módon!
A NYILVÁNVALÓ HAZUGSÁG-ot
ITT A FIZIKA-HŐTAN MEGCSÚFOLÁSA OKOZZA:
"""A Protektor beltéri falfesték hatásmechanizmusának következtében a hőmérséklet különbség a padló és a plafon között egy-két fok. Nem alakul ki a levegő hőmérséklet szerinti rétegződése. Nem kell a plafon magasságában a levegőt 30 °C fokra felfűteni, ha lábmagasságban 20 °C fokot szeretnénk""" Ez szerintük 30% meleget megtakaríthat!!!
Mióta képes a 30C fokról lesugározni a hőt 22C-fokra és pl. 22-20 C fok között tartani a teljes falfelületet???
DE TEGYÜK FEL: a menyezetnél lefestem és vissza lesugároz valamennyit 10C fok hőlépcső mellett,
de a napsütésnél 40C fok árnyékban, és 50C fok falhőnél a kerámia gömbök 150C fokra hevülésével 100C fokos lépcső lehet, de 2C fok hőlépcsőnél a 100C fokos hőtükör hatásnak 1/50-ed része (emlékem szerint négyzete, vagy köbe szerint kisebb) hősugárzás segíti.
Tisztázzuk sötétben nincs tükrözés, nézz tükörbe világosság nélkül!!! A tükör hátoldala a vaksötétségben van, félhomályos folyósón lámpát kell gyújtani, hogy lásd magad a tükörben!
Ott az égető napos oldalon 100C fok hőugrásnál 50-70% visszasugárzás létezhet 1,4kW-ból 700-1000W kerülhet visszasugárzásra, és a maradék fűti a falakat,
10C fok lépcsőnél 5-10%, 2C fok hőlépcsőnél pedig 2% hőtükrözés lehetséges, azaz a tükrözött hőmennyiség, és a falak hővesztesége/m2 arányában létezhet picike hatás, ami akkor jobb, ha a falak hőszigetelése belül nagyon jó, azaz picike a hőveszteség a falakon TEHÁT hősugárzással a beltéri hőtükör hatás ELENYÉSZŐ HATÁSÚ LESZ!

Összegezve: a kültéri hőtükör festék napos oldalon nagyon jó, más helyeken MINT A BELTÉRI nulla közeli hatású!
Az Energietech egyesületben volt, aki alkalmazta a beltéri hőtükör festéket, és bizonyította, hogy a beltéri festéket nála felkenve semmit sem segített!!!
Mégegyszer
hőszigetelő hatású anyagot jó pára-áteresztő képességgel tilos a falakra beltérben felvinni!
Aki a paratölgyre gondol, annak a fa-kérge pontosan a jó szigetelő (parafa-dugó) és extra magas hőfokra felhevülő felületi rétege alapján tartja a fa háncsrétegét hűtő vízjáratokkal életben a para-Tölgy-et! A tudást onnan vették át a nanotechnika kifejlesztői!

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

A mérnöki kamara megtiltaná a pályázatok elfogadásánál, ha nincs megoldva a friss levegő beeresztése...
"""Tudomásul kell venni, hogy nem csak az ember, a tüzelőberendezés, hanem a lakás is igényli a friss levegőt. Sokan úgy érvelnek, hogy majd gyakrabban nyitják ki az ablakot, amire persze éjszaka nem kerül sor, így „érthetetlen okból" (a szén-dioxid feldúsulása miatt) fejfájással ébrednek.

A nyílt égésterű tüzelőberendezések a helyiségből veszik, vennék az égési levegőt, ami viszont a nyílászárócsere után nem pótlódik, hiszen az új ablak és ajtó mintegy levákuumolja a lakást. Mérések bizonyítják, hogy ilyen esetben a legjobb minőségű tüzelőberendezések is CO termelővé válnak, és mérgezést okoznak, okozhatnak.

Egy 4 tagú család életvitele (mosakodás, mosás, főzés stb.) következtében naponta több, mint 10 liter víz (pára formájában) kerül a lakás levegőjébe, ami megfelelő szellőztetés nélkül penészesedéshez vezet.

Ezen indokok miatt javasolják a szakemberek, hogy az energetikailag fontos nyílászárócsere előtt épületgépész vizsgálja meg a jó légszigetelés belső komfortra gyakorolt hatását, és tegyen javaslatot a kiegészítő beavatkozásokra (kontrollált levegőbevezetők beépítésére, vagy szabályozott gépi szellőztetésre stb.)"""

Megjegyzem a mérnöki kamara kiderül a közleményből, hogy nem foglalkozott a széljárással. Ha a légbeeresztő szélárnyéki oldalon van, akkor erős szélnél akkora szívás keletkezhet, hogy a kéményből a füstöt kiszívja és az okozhat halálos mérgezést.
A jó megoldás a semleges oldali légbeeresztő, csakhogy ilyen szinte soha nem garantálható a változó-örvénylő széljárás miatt!
DE mesterségesen kiváló megoldás:
Zárt égésterű kazánok beépítése, amelyeknél a lakásba nem kerülhet égéstermék!
Sajnos ennek feltételei vannak, pl. társasházaknál, ha közös (gyűjtő-) kéményekkel épült a ház. Ezeket át kell építeni! Hurrá Az építéskori építészeti ökörségek miatt súlyos utólagos árat kell fizetni!
Tájékozódásom szerint legalább félmillió/lakás kiadás a kémény, újabb félmillió a gázkazán, van példa arra, hogy a gázboylert és a fali fűtést kicserélték Elektromosra, annál ugyanis nincs égésgáz és 100 ezerből kiépíthető!
Parapet konvektoroknál pedig parapet cirko építhető ma még be, amíg azt is nem tiltják be!

A jövő azonban a levegő-levegő hőcserélőké, ami ma 2 hibával tipusonként változóan kérdéses:
- Kinti hőfok függően leállhat a jó hatásfokú fűtés (-5Cfoktól -25C fok között tipusfűggő)
- Félévente szakértői felügyelet kell a 10 éves garanciához! És azután?

Végül a passzivházig való hőszigeteléskor a háztartás vezetése hőigénye többszöröse lehet a csekélyre csökkentett fűtés igénynek.
Ezzel szemben létezik a NULLA ENERGIÁS HÁZ FOGALOM, amelyiknél a megújuló energiákból az elektromos hálózatba táplált, és a felvett áram éves egyenlege nulla közeli!
Na ennek is sok gondja-baja lehet, csak hozzá nem értők dönthetnek az idő előtti bevezetéséről, amikor
Passzívház hőigényének akár a 36-szorosa egy mai kisautó fogyasztása, de a mai legjobb hibridautóé is legalább 10-20-szorosa egy 50m2 alapterületű passzívházénak!
Ezt az irányt azonban még nem hirdette meg az EU, vagy
én nem hallottam erről?

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

Ha valakinek kell a belső tér, és bőven van pénze:
Léteznek kerámia gömböcskékkel, vagy folyékony parafa által létrehozott "HŐ-TÜKÖR" festékek is, előbbi téli és nyári kivitelben.
A téli a lakás belső falaira kenhető fel, ami benntartja a lakás belső hősugárzása 80%-át, de semmit sem old meg a légáramlás és kontakt hőátadás (levegőnek akár) hőszállításából!
És a fokozódó légáramlás a hidegebb falakra több vízpárát visz át, azaz a fal vizesedni és penészedni kezd! (Na erről a hazai kereskedők semmit sem tudtak, amikor rákérdeztem.)
Tehát egy belső hőszigetelő réteg
a kontakt hőátadás miatti légáramlást éppúgy, mint a hősugárzást is csökkenti (mert a tartó külső fal a hidegebb), csak a vízpára lekötését és főként a téli elszállítását kell megoldani szellőztetéssel, vagy gépi Klima berendezéssel.
A tökéletes lenne kiváló külső hőszigeteléssel, vizesedés mentesen épített és fűtött falakkal készült házban, és a lakáson belüli vízpára lekötésével megoldani a komfort maximumát! Netán belső falakat vályogból építve párasazabályozott légtér létesíthető!

A nyári hőtükör festék ragyogó megoldás, kicsivel gyengébb a folyékony parafánál, ami kis vastagságban kismértékű hőszigetelést is ad!
Ez kívülre kenhető fel, és visszaveri a napsugárzás 80-97%-át!
Ezzel nyáron legalább ötödére csökkenő hevülést okoz a lakás külső falain, ezzel 5-ször kisebb hőáramlás létesül a befelé a lakásba, ezt a falak hőszigetelése tovább lassítja.
Azonban külső jó hőszigetelő és pára-kiszellőző képességű réteggel
hasonló hatás elérhető, és azt lehet fokozni ezen festékekkel kívül-belül.
A nyári hőtükör festék valóban segít hűvösen tartani a lakást.
DEEE Ha kicsi a hőkülönbség a fal és a lakás légtér között, akkor a hőtükör alig tehet bármit belül. Olyan ez, mint amikor sötétben nézünk a tükörbe!!!
Azonban
mit érdemes előbb csinálni, és mit milyen okból később, az nem mindegy!

Válasz

Dorogi László üzente 9 éve

Bocsánat 3,6 méternél 10cm csökkenés = 3,5méter belső távolság a falak között. Ha ez fáj??
De ha téli 36 ezer havi gázszámla helyett csak havi 27 ezerre csökken, akkor ez megéri-e???
Vagy a hideg falnél penészedett a szekrény hátulja, hőszigetelést követően penészedés nincs, csak ahol hibás-hézag maradt, ott is többnyire rejtve.
Plusz a hideg falnál képtelenség volt aludni télen a hidegzuhany miatt, nyáron a déli fal besugárzó hője miatt.
A hőszigetelés után lehet gond nélkül bárhol aludni, vagy szekrény, és nincs megfázást okozó hideg-sugárzás!

Válasz

Temesváriné Vágó Jutka üzente 9 éve

jó, jó, ....de ennyivel kisebb lesz a lakásunk belső tere.

Válasz