Sóczó László üzente 13 éve

Természetesen készítek képeket és teszek fel ide is belőle.

Válasz

Lendvai Milán üzente 13 éve

elmennék ha 100-150 km beül lenne de közel 300 csak oda.. így nem hiszem hogy eljutok, viszont ha mész akkor ha fényképeznél ott egy-két érdekes dolgot és ide feltennéd azt nagyon megköszönnénk..

Válasz

Sóczó László üzente 13 éve

Ezt esetleg láttad már: http://www.eposz.eu/page16/page18/page18.html
Jújius 17-én lesz Sástón egy napenergiás rendezvény ott lesz aki tervezte ezeket az eszközöket. Akit érdekel jöjjön el : http://www.sorkollektor.hu/wp-content/2010/05/plakát20104.jpg

Válasz

Lendvai Milán üzente 13 éve

hát ez 6 x 12 W de még 1kellene a vezérlésnek mert akkor csak 5 termel hasznos áramot, 1 elég a vezérléshez, és a motorokhoz..
Mikroprocesszor vezérli egyenlőre csak időre van áálítva de folyamatban van a Napkövetős verzió, de amorf si naelemeket mint ez, nem érdemes forgatni ,ezért most fixen állnak. a mechanika 2 tengely 2-2 csapággyal és az 2 régi akkusfuró motorja aminek a tokmányába 1-1 10 es menetes szál van hegesztve és ezekkel hogy a motort milyen irányba és mennyit forgatom attól függően mozog jobra balra- fel le.. kb 200 fokot tud forogni és dönteni vizszintestől függőlegesig., és mindez egy kis 6 V 6Ah zselés akkuról megy.
jóó kisz szerkezet lessz ha teljesen elkészül.
a teljes verzió 5 irányból méri a fényt vizszintesen és 3 ból függőlegesen és ahhoz mérten fogyla beállítni a tengelyeket 15-30 percenként. mert a mostani óránkénti forgatás kevés.
az akkusfuró motorjai 9 és 14,4 voltosak, de 1-2 ampernél nem vesznek fel többet terhelés alatt sem. viszont a mentes szárból nem ártana vastagabb, mert könnyen hajlik és üt. remélem segítettem.

Válasz

Sóczó László üzente 13 éve

Szia Milán.
Kérdezném, hogy jelenleg hány watt összteljesítményű napelemed van és ha jól látom akkor napkövetős. Hogy oldotad meg a vezérlést? Néztem egy pár elkészíthető elektronikát csak annak kicsi volt a kimenő teljesítménye.

Válasz

Lendvai Milán üzente 14 éve

hello,én annyit tudok mondani hogy az első rotor 3 méter átmérőjű 3 lapátos volt ez kb 60-70 km/h nál 1 kwnyi mozgási energiát ad le.de egy kisebb amit utána csináltam ami csak 2 méter átmérűjü volt,keskenyebb lapátokkal,de 6 dbbal az nagyobb fordulatot ért el mint a 3 lapátos lapát ugyan olyan szélben,elvileg jobb a több ,de vigyázzunk hogy a lapátkiképzés jó legyen mert ha az összesbe kerül egy kis hiba, az már lelassíthajta annyira a rendszert hogy csak olyan fordulaton menjen mint a 3 lapátos..
de első nekifutásra 3 méteres átmérőnél nem ajánlok senkinek se nagyobbat, csak akkor ha már egy külön fékező kör is van ami még 100km/h szélbe is megállítja a lapátot.. mert sokszor a generátor rövidzárása nem elég.(nálam se) mert ezek a lapátok -terheléssel vagy a nélkül is kisebb széllökésre fel tudnak prögöni rendesen és általában nagyobb fordulatnál olyan rezonancia keletkezik a szerkezetben hogy ami el tud gyengülni vagy meglazulni az el is gyengül és ki is lazul.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Sziasztok!
Én is építek egy szélerőművet. A generátok elvben megvan 24 voltos kb 1000-1400 W teljesítményű. Az a kérdésem lenne mi a váleményetek egy 5 lapátos 3 méteres megoldásról?
Azt olvastam több lapát kisebb szélben hatékonyabb.
Üdv:
Tibor

Válasz

Cseh Gábor üzente 14 éve

Amint itt a leírásokat olvasom, Milán jól írt, a kémény legfelső szintjétől 3 méter ami még engedély nélküli magasság. Vagy a tető gerinctől maximum 6 méter. A másik, ameddig az áramot csak saját célra használod, amit nyersz, nem kell engedély. Ezt szakember mondotta, de ennek még személyesen is utána keresek. Arról sem tudott nyilatkozni, hogy mekkora teljesítmény az, amit engednek, vagy milyen értéknél húznak határt? A magam rendszere 12 voltos akkuról 500w-os inverterrel félnapot világítok energiatakarékos izzókkal. Az akku 55 Ah-ás, most ezt még 2 akkuval növelem. Eddig a számítógépem 2 órát ment egyhuzamban róla. Ja, nekem már hosszabb ideje nincs hálózati áram a házban, így ez adja a legjobb kutatási alapot, ha nem akarsz gyertyás esteket rendezni. Érdekem is, hogy minden használható formát és újítást megnézzek, mivel az áram újra bekötéséhez nincsen kellő pénz mennyiségem.

Válasz

Sunóm Nagéla üzente 14 éve

Nem volt még időm teljesen végig olvasni az oldalt, csak amikor megláttam a képet, beugrott egy eset.
Ha érdekel elmesélhetem okulásként.

Válasz

Lendvai Milán üzente 14 éve

tudom hogy a hálózatra tápláláshoz engedély kell.. ezzel réges régen tisztában vagyok..

Válasz

Lendvai Milán üzente 14 éve

Azért mondom én csak sziget üzembe használom az energiát hálózathoz semmi köze, és építési engedély a kertbe csak akkor kell kisebb szélerőműveknál ha a generátor tengelyje magasabb mint 6 méter. sok megújuló energiával foglalkozó oldal is leírja akik nap mint nap adnak és állítanak fel ilyen dolgokat..

Válasz

Sunóm Nagéla üzente 14 éve

Milán!

Ahogy rákötöd a saját hálózatodra, abban a pillanatban engedély kell hozzá, hisz ha magadnak termelsz és felhasználod, akkor szerződést szegsz. Főleg, ha jutattsz belőle másnak is. Mivel ez profit orientált dolog (áram) még büntit is kaphatsz ezért. Kötbér, ecetera, nem tudom emnnyire vagy vele tisztában. Sajnos a törvényi szabályozás nem a Te érdekeidet védi! Mennyit tudsz ezekről. Építési engedély pedig kell :( Mondjuk ez nem városi, de egy példát hozok fel. Ha az erkélyedre napkollektrokat szerelsz fel, először is az önkormányzatot kell felkresned és érdeklődni, hogy belefér e a város képbe. Egy műemléki területen esélytelen a dolog. És akkor még el se indultál a rögös úton.
Ez ráadásul elég szépen kimagaslik.

Válasz

Lendvai Milán üzente 14 éve

helo nem tudom te hogy érted de , tudtommal saj-t tapasztalat szerint míg nem termelsz a hálózatra és nem kell építési engedély bármit csinálhatsz...

Válasz

Sunóm Nagéla üzente 14 éve

Sziasztok!

Javítsatok ki, ha tévedek. Ti most ez építetitek , ugye? Sok az akadály? Már mint a bürokratikus, pl energiaszolgáltatóval való szerződés, tervezés...stb.

üdv

Angi

Válasz