Sóczó László üzente 12 éve

A sörkoi elkészítésének költsége a készités idején kb.50.000Ft volt. A ventilátor teljesítménye 50W. A mai napon 2012.03.16. kb.8:30-kor indult és 16:00-kor még ment. Természetesen ez az év végén és elején rövidebb időtartam. De a mai napon 7,5 órával és 50Ft/Kw árammal számolva 19 Ft fogyasztott és a szobában 23 fok felett volt a hőmérséklet, míg a napközben fűtetlen részek 20 fok körül. Éves szinten nyerhető energia kb. 1200KW/h.

Válasz

viszta vista üzente 12 éve

kérdés a ventilátor fogyasztási költsége ill a beruházás ára kb menyi idö után térül meg, lehet csak a barkácsolás öröme merad

Válasz

Lendvai Milán üzente 13 éve

kössz

Válasz

Sóczó László üzente 13 éve

Szia. Energiaitalos az OK. Ebből lehet több oszlop is mivel kisebb az átmérője a sörkolis oldalon vannak minták. Nekem kétoldalas ragaszószalag fogja a fóliát, de lehet pár csík szilikongumi spatulával elhúzva vékonyra és mehet rá a fólia.

Válasz

Lendvai Milán üzente 13 éve

köszi a kimerítő választ! nem petpalackból lessz csak nem tudom a pontos megnevezését az alu energiaitalos és üdítős 250ml es dobozoknak..
kössz a gyors reagálást, akkor mindenképp kőzetgyapotot teszek körbe és alul is, a funérra a a grilfóliát mivel ragasztod fel szilóval , vagy valami faragasztóval estleg valami mással, mert azért gondolom annak is kell bírnia a hőt. kössz még 1 szer.

Válasz

Sóczó László üzente 13 éve

Ezt mindenképpen olvasd el.
http://www.sorkollektor.hu/?page_id=2

Válasz

Sóczó László üzente 13 éve

Szia Milán. Ha jól értem akkor PET palackból akarod készíteni, vagy csak te nevezed flakonnak. A csövek vízszintesek mert így ideálisabb volt a padlás csövezése, de teheted függőlegesen is. A lényeg hogy kevesebb hosszú cső (oszlop) legyen mint sok rövid (sor). A ideális a 14-18 oszlop, mert még ekkora szélességnél el lehet osztani a levegőmennyiséget az egyes oszlopokban. Több esetén nagyon eltérő lesz a levegőmennyiség az egyes oszlopokban, szélesebb osztónál lenne olyan oszlop is amiben egyáltalán nem áramolna levegő. A hungarocelt felejtsd el mert elolvad. Kőzetgyapotot használj. Télen üresjáratban elérheti a 70, nyáron a 100 fok feletti hőfokot is. A rétegek: koli ház alja-50mm hőszigetelés (sima üveg v. közetgyapot v. kasírozott)- lehet tenni furnért 4mm,rajta grillfólia hőtükör sörcső 65mm-légrés 20mm. Össz:135mm

Válasz

Lendvai Milán üzente 13 éve

most látom a sörkollektoros képeden amikro lentt van az utánfutón hogy te vizszintesen raktad a csöveket? úgy is lehet? nem lessz sokkal rosszabbb hatásfoka? mert ugye már nagyon nekilátnék csak nem tudom hova rakni a flakonokat amiket előkészítettem a csövekhez mert ugye rengeteg kell főleg ha az ember kisebb 2,5 dl es üdítősflakonokból csinálja.
Még 1 szer előre isk össz a választ.

Válasz

Lendvai Milán üzente 13 éve

hello!
nekem lenne egy kérdésem, csinálgatnám a flakonokból a csveimet a sörkollektoromhoz csak nem tudom hogy mennyi helyet kell fent és lennt elhagyni? ha jól gondolom rájön a szigetelés körbe ami 2-5 cm hungarocell akkro az már 4-10 cm meg a cső átmérője ami jelen esetben 22cm lenne felül és alul ugye?
mert akkor az már 44+10=54 cm kiesne az 1,20m magas kollektoromból?vagy te hogyan oldottad meg? szélességre 2-2,5 m es lenne.
Előre is köszz a választ.

Válasz

Sóczó László üzente 13 éve

Természetesen igazad van, az igazi az lenne ,hogy ha lentről szívna és ott is fújna vissza csak a szobában eltérő helyen. Csak a megnövelt cső hossz jelentős ellenállást képez, nagyobb venti kell nagyobb zaj. Ha a venti hangtalalan a levegőnek akkor is zaja van. Meg esztétikailag is csak a sarokban tudnám lehozni elkartonozva, de így is jól működik. Valaki úgy oldotta meg hogy használaton kívüli visszabontott kéményt bélelt ki. Akinek meg van előkertje az a falra rakja, én nem mertem.

Válasz

Szentpéteri György üzente 13 éve

Üdv,
én csak azt nem értem miért a mennyezet magasságból kell kiszívni a levegőt???
A meleg levegő felfele száll.
Sokkal hatékonyabb lenne szerintrem ha padló magaságból szívná ki a hidegebb levegőt!

Válasz

Takács Imre üzente 14 éve

Szép munka. Használd Egészséggel.

Válasz